Pagina's

zaterdag 29 september 2012

Broek-modus

Met het koudere weer van de laatste weken, en na een korte inspectie in de kast van de zoon, werd duidelijk dat er dringend nieuwe broeken nodig zijn. Toch altijd ongelooflijk hoeveel die "kleintjes" elk jaar weer groeien!

Ik maakte eerst een test-versie van de jacob-broek, maar niet alleen knipte ik de pijpen wat te kort af, het patroon flateert de zoon niet zo vind ik. Er zijn retro-kindjes die precies in die broek geboren zijn, en dan is er al de rest. Ik  heb nog steeds niet de moed bijeen geraapt om een broek met een echte rits en  gulp ineen te flansen, dus zocht ik een patroon met een gewone rekker in de taille. En lang leve Ottobre, zoals gewoonlijk vond ik daar weer mijn goesting, in de Ottobre 4/2012, model 19. Ik liet de lintjes in de taille weg, en tekende er een nep-gulp bij.


Het achterpand van de broek bestaat uit twee delen, ik stikte ook alle naden op de goede kant een of twee keer door. Vanonder in de pijpen zit een rekker, maar ik denk dat de broek even mooi is zonder die rekker! 
In Ottobre gebruikten ze 'winddichte katoen', geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen, ik gebruikte een coupon jeans van het stoffenspektakel. De coupon kostte 7.5 euro, en ik heb nog de helft over, awel, van zo'n dingen wordt de Hollander in mij heel gelukkig :-) 

 





























En dat er mij nu maar eens iemand een spreekwoordelijke sjot onder m'n gat geeft om aan die echte gulp te beginnen! Weg met dat koudwatervrees!




dinsdag 25 september 2012

In de jungle

Een paar weken geleden sloeg ik bij Bambiblauw een trcotjes in, voor een nieuwe lading herfst - winter T-shirten. En voila, hier is de eerste!



Het was even zoeken naar een accorderend stofje bij dat dierengeweld, maar ik vond hele mooie petrolblauwe tricot bij de stoffenwinkel van Broechem. Het patroon gebruikte ik al eerder en is er eentje van Ottobre, ik geloof 1/2011.
Mijn wapenstilstand met de tweelingnaald is spijtig genoeg alweer over, ik kreeg het niet gepresteerd om een degelijk tweelingstiksel te fabriceren. Ik begin te vermoeden dat het toch eerder aan mijn wel-degelijk-maar-toch-ook-niet-het-beste-naaimachine-ooit-naaimachine ligt. Al een geluk dat dat naaimachine wel een aantal andere schone stikseltjes op zijn menu heeft staan.



Zoon was blij, maar wou liever kunstjes doen dan poseren. Hij draagt trouwens een Jacob-broek, gerecycleerd uit een oude broek van de vava maar ik knipte de broek te kort af, die broek krijg je dus niet in detail te zien :-)







zaterdag 22 september 2012

Cowl neck jumper dress

Zij noemde deze jurk al de geen-gedoe-jurk, en dat kan ik alleen maar beamen!! De cowl neck jumper dress is een zaligheid om te maken. Het patroon is simpel, zit in een uurtje in elkaar, en is zalig om te dragen. 

Ik maakte er vorig jaar al eentje, in sweater-stof, maar dat was toch eerder wat dik om als gewoon als jurkje te dragen. Deze keer dus in een gewoon tricotje, besteld bij mijn favoriete webwinkel, Bambiblauw.
Ik maakte net als zij 2 aanpassingen aan het patroon: de mouwen zijn eerder breed, dus voegde ik op het einde een iets smallere boord toe. Voor in een eerste leerjaar vond ik dat wel handig. En om het lintje wat beter te laten zitten maakte is lusjes in de taille om lint door te steken. 
Het patroon gaat maar tot vijf jaar, maar voor m'n 6-jarige knipte ik gewoon een extra brede naadwaarde aan. En dat werkte perfect.




En de dochter? Die vindt het allemaal even geweldig!


Ik trok makkelijk 20 foto's van haar, maar op een of andere manier is dit de enige die min of meer voor publicatie vatbaar is... Zot doen kunnen ze, poseren blijft ne moeilijke :-)


woensdag 12 september 2012

De t-shirt die een trui wilde zijn

Tricot, ik blijf het super leuk vinden om mee te werken! Ik hou van mijn naaimachine, maar toch nog meer van mijn overlock :-)

Ik kocht de boompjes stof in de lente bij een lokale stoffenverkoop van Vermiljoen, het was mijne eerste meter design-tricot die ik kocht. Een beetje later vond ik bij Julija's de perfecte bijpassende groene tricot, die stoffen zijn echt voor elkaar gemaakt! Ik gebruikte de combinatie al eerder, hier.

Patroon komt uit de laatste Ottobre (4/2012), model 28. Het is normaal gezien een t-shirt, maar hoewel ik de juiste maat nam (122 volgens de tabel) valt het model nogal groot en breed uit. Nu met de winter in aantocht is dat echt niet erg natuurlijk, zo'n slobbertrui was tussen mijn 13 en 17 jaar een vaste waarde in mijn garderobe! al zag die trui er toen wel niet zo kleurrijk uit :-)




Ik maakte de mouwen een pak korter en voegde onderaan nog een boord toe omdat de breedte anders nog extra opviel.


En er komt nog veel meer tricot geweld aan!


vrijdag 7 september 2012

Ik ruik bandwerk

 Vorig zag ik deze hoodie al op verschillende plaatsen verschijnen, en ook dit jaar heb ik het patroon hier en daar zien opduiken, de hoodie van Heidi&Finn!
stof: stoffenspektakel
Applicatie: Veritas (denk ik...)
Hier ook niets dan lof over het patroon, het is echt niet moeilijk. Al de moeilijke dingen aan een gevoerde trui hebben ze heel slim weten omzeilen zonder dat je het ziet :-)


En niet dat ik al naar de winter verlang, maar omdat het wat onnozel is nu nog zomertruitjes te maken heb ik er ineens een lekker dikke knuffelkap in gestoken. De dochter was al jaloers, dus binnenkort een meisjesversie! 

maandag 3 september 2012

Hartjesogen

... dat kreeg ik vanmorgen bij het zien van mijn twee kinders, die half stuiterden om weer naar school te mogen. Plezant als ze er met zoveel goesting aan beginnen!

 
De jongste gaat nu naar de derde kleuterklas, en zit nu bij de juf die de dochter vorig jaar had. Zij heeft hem dus al volledig ingelicht waar dat de WC'tjes zijn, waar hij zijn koekje/fruitje moet opeten en meer zo van die belangrijke kleuterdingen. Hij wordt pas 5 net na Kerstmis en is dus 1 van de jongste kindjes van de klas, maar hij zal het daar wel goed doen, in die derde kleuterklas.
De oudste gaat naar het eerste leerjaar, vandaar de grote boekentas die met dat kleine meisje wegloopt. Broer zorgde goed voor haar vanmorgen, hij wou haar zijn potlood meegeven voor in de pennenzak, en toen hij zag dat dat een blauw met raketten op was zei hij 'wacht, ik zal u een meer meisjesachtig potlood geven. Zo schattig!!
 
Het eerste woordje dat de dochter leerde lezen vandaag is 'Leen', nogal saai vind ik. Bij ons in de tijd was dat nog pet of zoiets, als ik me goed herinner. Mijn eerste leren-lezen boek zie ik nog zo voor mij: vier prentjes naast elkaar met telkens het woordje eronder geschreven, en dan daaronder allemaal woordjes die erop leken. Veel lettertjes en weinig prentjes alleszins, dan zijn de boeken nu veel mooier! Al schrik ik wel van de hoeveelheid boeken die ze al meekreeg, als dat allemaal in dat kleine hoofdje moet dit jaar.... amai.
 
En zo zijn we weer gestart!
 
O ja, om toch iets naaisels in dit postje te schrijven, behalve het vestje van de dochter hebben ze zelfgemaakte kleertjes aan. Dat vind ik altijd zo leuk om te zien!