Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Van katoen (maar dan anders) - zomerkleedje!

Zomerkleedjes - ik krijg er niet genoeg van! Zo leuk om te maken en te dragen. Na het tricot-geweld van de vorige keer wou ik eens een kleedje in katoen. Patroon is er eentje uit de Knipmode juni/2011, het is een volledig gevoerd kleedje met een rits in de zijnaad. Voor de eerste keer iets met 3 bollen, dat was best spannend! Al moet ik wel toegeven dat het achteraf gezien waarschijnlijk niet echt drie bollen waard was, m'enfin, het ego wil ook wat he :-)
Het naaien van het kleedje ging relatief vlot, alleen het innaaien van de rits was lastig. Dankzij de uitleg van spiegelstiksels lukt het me meestal goed, maar hier moest de rits in de naad gestikt worden, en dan is dat net anders.
De eerste versie was niet echt naar mij goesting:

Ik heb de rok korter en wat minder wijd gemaakt, de taille nog wat ingenomen, de plooien een beetje doorgestikt, en dan met een riem is het nog goed gekomen. Je zal het moeten doen met een overbelichte foto waardoor de kleur fletser overkomt dan in 't echt en zonder schoenen, want die hebben net de geest gegeven... (joepie, een reden om te gaan winkelen!)
Als je goed kijkt onder mijn rechterarm dan zie je dat die rits toch niet 100% gelukt is :-)
Stof: stoffenspektakel

dinsdag 29 mei 2012

Snurken en grommelen

Ik ben wel gewoon dat stof tot mij spreekt, gaande van 'ik wil een rok worden!' over 'ben ik niet het schoonste stofje dat je al gezien hebt' tot grofweg 'Koop mij! Koop mij!', maar dat stof begint te snurken en grommelen, daar schrok ik toch even van....



donderdag 24 mei 2012

Halter dress van Whole Grain Baby

Vorig jaar zag je de halter dress van whole grain baby overal in blogland opduiken, en vanaf de eerste keer dat ik het kleedje zag was ik zwaar fan! Dus dat kleedje mocht dit jaar zeker niet ontbreken in de zomer-garderobe van de dochter.


Stofje komt van Kapellen, en herken je misschien van hier. Ik ga het kleedje zeker nog eens maken, het is meer-dan-goedgekeurd door de dochter, door het hoge zwiergehalte en ook wel door het open ruggetje ("wauw mama, da's gelijk een bikini!").

Het kleedje is wel heel lang, ik ga de volgende keer een maat korter knippen.
Het idee van de paspel haalde ik onder andere bij haar, ik ga ook eens proberen om een paspel in de zoom te steken, dat heb ik tot nu toe nooit niet gedaan.
Ook deze keer weer een paar keer zitten sukkelen, vooral met het voorpand. Op de meeste foto's zit het voorpandje schuin in de rok gestikt, maar het patroon schrijft dat precies toch niet voor ofwel snap ik het gewoon niet goed natuurlijk.... Volgende keer knip ik het zeker in een hoek:
Wat ik zo leuk vind aan naaien is dat elke keer dat je iets naait, je iets bijleert. Enfin, ik toch, als auto-didact :-) Wat  hebben we geleerd deze keer:
1. Als je een paspel gebruikt komt de paspel voor mooier tot zijn recht als je nadien de naad naarboven strijkt/vouwt, en dit dan boven de paspel door/vaststikt. Bij eerdere kleedjes deed ik dat niet, en dan vouwde de paspel steeds naar de verkeerde kant waardoor ik net naast de paspel ook het stiksel zag dat verstopt zou moeten zijn. Geleerd uit het allemaal-rokjes boek, bedankt Mme Zsazsa!
2. Naden openstrijken zou een automatisme moeten zijn, maar meestal ben ik zo druk bezig dat ik dat niet meteen doe en de naad ineens afwerk met een overlocksteek waardoor de naad niet meer openkan. Maar als je de naad langs de binnenkant opzij strijkt, en dan langs de buitenkant er nog eens over kan je met dat naden-opstrijken wat foefelen :-)

maandag 21 mei 2012

Zomershort

Een tijdje geleden zag ik bij haar een heel tof shortje, waarvan zij het patroon tekende. 1 mailtje later was ik ook in het bezit van het patroontje (bedankt daarvoor!) en nu met het goede week vond ik het de moment om eraan te beginnen. Het patroon is een maat 116, en de uitleg erbij is echt heel duidelijk, een aanrader!

Het broekje heeft hele leuke zakken:

Spijtig genoeg kreeg de dochter net een groeispurt, en past ze net niet meer in een 116... ik heb haar weer  nagemeten omdat ik het niet geloofde :-) Toch altijd spijtig, iets naaien dat uiteindelijk te klein blijkt te zijn!

Edit:
Het shortje heeft een goede thuis gevonden! Ik heb niet meteen een vierjarig meisje in m'n omgeving, maar wel een tweejarige, ziehier het dochtertje van m'n nichtje:
De rekker is een beetje ingenomen, het komt tot net over haar knieĆ«n, maar voor de rest past het! Ze kan er dus nog een aantal jaar mee verder :-)

donderdag 17 mei 2012

Zwoegen en zweten - de Eva dress

Zwoegen en zweten, dat is toch wel de samenvatting van de afgelopen naai-uren. Toen ik voor de eerste keer de Eva-dress zag was ik echt overdonderd, wauw, wat een mooi kleedje! Ik zag bovendien het kleedje net voor ik begon nog bij haar, en was helemaal overtuigd!

pattern


Het is gratis patroon dat je na een registratie gewoon kan downloaden.

Maar dan begon het... Het patroon komt in bijna 60 A4 bladzijden die je allemaal ineen moet puzzelen, en dat neemt al snel anderhalf uur in beslag. Ik heb dat gedaan op een regenachtige avond in het gezelschap van een Limoncello, dus dat viel nog mee.
Het patroon schrijft naast de plooien in de taille nog een plooi in de rug voor, en het duurde toch even voor ik dat er op een goede manier uit kreeg. De moeilijkste dingen die ik onderweg tegenkwam waren het juist vastnaaien van de halskraag, en het vermijden van bochtige naden op de buik en in de zijnaad. Ik ben blij dat ik een differentieel transportvoet op mijn overlock heb staan, want ik heb het echt nodig gehad! Met een print op je stof valt dat misschien nog mee, maar als je een effen stof gebruikt moet het echt juist zijn, want elke oneffenheid valt heel erg op.
Na intensief gebruik van m'n torn-mesje en een hoop geduld is het dit geworden:




Ik kon mezelf er niet meer toe brengen er een goede zoom in te stikken, het is een rolzoompje geworden.
Ik ga dit kleedje misschien nog wel eens maken, maar dan zonder de tricky plooien in de taille en met een print op de stof, want de kraag geeft toch een mooi effect.
En ik denk ook hoe groter je bent, hoe mooier het kleedje valt omdat de plooien in de taille dan iets hoger komen. Ik ben maar een 1.63m (en volgens de laatste meting zelfs kleiner, maar dat zal wel fout gemeten zijn. Kan niet anders. Niet waar?) en vind het nipt, misschien dat ik de volgende keer het bovenpand iets verkort.







maandag 14 mei 2012

Mirror Monday

Uit diep respect en steun voor Roos, Kenji, Grote Broer en Kleine Broer, een eenmalige mirror-monday:


Roos, wat jij doet voor jouw gezin vind ik onvoorstelbaar!

Ik ga naar een BBQ en neem mee....

Den dessert!



Bedekte appeltaart en een citroen-kaastaart....



... een frangipane-frambozentaart...

   En dan de piĆØce de rĆ©sistance....

  
Een chocolade met chocolade en chocolade-taart!

Het was best wel wat werk, maar ik heb er van genoten om ermee bezig te zijn. Ik ben taarten-dozen bij de bakker gaan halen, net echt. En het was (bijna) allemaal op!

Aan die Eva-dress heb ik dus nog niet kunnen verder werken, ik was met andere dingen bezig (inclusief man, de kindjes en mezelf in het oog aan het houden om de taarten zonder voorproeverij tot bij de BBQ te krijgen :-) )!
Hopelijk iets voor deze week...





donderdag 10 mei 2012

T-shirten parade

 Soms wil ik niet te lang wachten, maar instant resultaat hebben....
En dan zijn T-shirtjes een ideaal project! 


Bij het nemen van deze foto moest ik even wachten tot zijn handen in z'n zakken waren 'want ik wil cool zijn mama'. 4 jaar, en al een klein macho'ke :-)



En van de dochter heb ik zeker 10 foto's getrokken, en dit is nog de beste..... ge moet dus niet vragen wat voor ambiance dat weer was :-)

Momenteel bezig aan de Eva-dress, geen sinecure...



zondag 6 mei 2012

Burda 7828 meets Knipmode

Ik kocht in 2010 een kleedje in de Hema dat ik dat jaar heel veel en heel graag gedragen heb. In dat jaar ben ik ergens beginnen naaien, en begon ik al mijn kleren met andere ogen te zien. Vroeger keek ik alleen maar naar de kleur en een beetje naar de vorm, nu veel meer naar hoe kleren juist in elkaar steken, naar de soort van stof en zo. (wat niet altijd goed is, want tegenwoordig denk ik heel de tijd 'dit kan ik ook', en alle kleine foutjes vallen extra hard op) (en van die foutjes, dat heeft me wel geleerd dat je voor jezelf altijd ongelooflijk streng bent, want ik heb al kleren gezien in de winkel met foutjes die ik voor mezelf nooit had laten staan...)

Dat kleedje was voor mij het startschot van een garderobe-revolutie, want kleedjes zijn zo makkelijk! Niet kiezen tussen rok en passend t-shirt, gewoon een kleedje en je bent helemaal aangekleed, zalig gewoon voor een twijfelaar zoals ik :-)

Dat Hema kleedje heb ik een paar keer gekopieerd, maar 20 dezelfde kleedjes in een ander stofje in de kast is ook niet zo plezant, dus heb ik al een paar andere patroontjes uitgeprobeerd. Het kleedje hieronder is er eentje uit de knipmode ik denk februari of maart, het was een kleedjes-editie. De eerste versie van dat kleedje trok op niet veel, het patroon schrijft fronsjes ter hoogte van de buik en rug voor, en in de plaats dat dat me slank doet lijken was ik precies 5 maanden zwanger. Dus hup, de schaar erin, bovenkant en onderkant van elkaar, en gooi in de to-do hoek. Na een paar weken weer opgevist, en het Burda patroon 7828 dat er heel erg op lijkt naast gelegd, en uiteindelijk is het dit geworden:
Het heeft wel een riem nodig, alleen de bloemekes vind ik wat druk.

De Hema heeft trouwens heel regelmatig mooie modellen hangen, ik heb al gedacht om er een kleedje te kopen, over te tekenen, na te maken, oorspronkelijke kleedje terug brengen, geld terugvragen, volgende kleedje kopen enz :-)

Ik ben ook (net) begonnen met al de mooie kleedjes die ik in tijdschriften en foldertjes vind uit te knippen en bij te houden. Als ik wat meer kennis heb van patroontekenen heb ik alvast massa's inspiratie!

donderdag 3 mei 2012

Raglan rules!

Ik ben een ongelooflijke fan van raglan-mouwen. Ik vind dat de stof veel beter tot zijn recht komt als je een raglan-mouw gebruikt, zeker als je de mouwen in een andere kleur maakt dan het lijfje. Ik hoorde gisteren ook in project Runway dat Raglan mouwen een optische illusie geven, dat de schouders smaller worden. Nu hebben de kindjes dat niet meteen nodig, maar ik ga dat toch eens voor mezelf proberen.

Meestal gebruik ik het patroon van Ottobre 1/2011, en voor de zomer maak ik de mouwen gewoon wat korter.
(ja, de zoon, dat is zowat de enige die wel goed kan poseren :-) )

Je kan dat patroon ook gebruiken om een nachtkleedje van te maken: gewoon verlengen en een beetje uitschuinen naar onderen.:

Drie keer raden welk liedje ze hier aan het zingen was... juist ja, dat politie-liedje van K3 :-)

En dan hier een foto, de kleding combinatie is nogal -eum- eigenwijs, maar ze is gewoon te geweldig om niet te laten zien:



het allerschattigste bloemkooltje ooit

Onze groententuin is eigenlijk die naam zelfs niet waard, maar ik vind het gewoon leuk om groentjes eens van dichtbij te zien groeien. Met al dat slecht weer was ik al een tijdje niet meer gaan zien, maar gisteren keek ik toch eens en was blij verrast dit te zien: 


Ik snap ineens waarom ze vroeger zeiden dat boelekes uit de bloemkolen kwamen, ik vind ze bijna even schattig :-)